O NAS PROJEKTI NOVICE GALERIJA POVEZAVE
.
......................

VIZITKA

Slovenski svet evropskega gibanja

Cankarjeva c. 1
1000 Ljubljana

T:01 241 02 92
F:01 241 02 93

E-mail

......................

 

 

 

NOVICE

Društvo Slovenski svet evropskega gibanja, je dne 12. 3. 2011 na Občnem zboru v Novi Gorici izvolil novo vodstvo. 15.3.2010

Predsednik: Matjaž ŠTOLFA
Generalna sekretarka: Nina Agnes HRUSTEK

UPRAVNI ODBOR:
Nuša Anna HRUSTEK
Davor Martin KALIN

Nadzorni odbor:
An KRUMBERGER
Niko GORJUP
Andrej KOROŠEC

Občni zbor je sprejel tudi spremembe statuta. Vse objave/popravki bodo na internet strani vnešeni v najkrajšem možnem času.

Dosedanjemu predsedniku Anu Krumbergerju se zahvaljujemo za nesebično sodelovanje in pomoč.


Evropejec leta 2010 je Boris Pahor 7.5.2010

Evropejca leta je na povabilo rektorja Univerze v Ljubljani prof. dr.  Radovana Stanislava  Pejovnika potekalo v zbornični dvorani Univerze v Ljubljani 7. maja 2010. 

Za slovenskega Evropejca leta 2010 so bili nominirani zamejski pisatelj Boris Pahor, slikar Jože Ciuha, nekdanja evropska poslanka Mojca Drčar Murko, arhitekt Boris Podrecca in direktorica Poslovne šole Bled Danica Purg.

Drugi izbor slovenskega Evropejca leta so pripravile nevladne organizacije Slovenski svet evropskega gibanja, Panevrospko gibanje za Slovenijo ter Evro-atlantski svet Slovenije. Člani odbora za imenovanje so bili predstavniki teh treh organizacij An Krumberger, France Bučar, in Anton Bebler. Za nominirance pa so glasovali tudi poslušalci in bralci Vala 202 in Nedeljskega dnevnika.

Boris Pahor je prejel nagrado za svoje večdesetletno ustvarjalno literarno in publicistično dejavnost na stičišču dveh kultur, za prispevek v boju za pravice narodnostnih manjšin, širjenje demokratičnih vrednot in sodelovanje med evropskimi narodi.


Pripravljalni sestanek za kongres v Valenciji 27.9.2009

Slovenski svet evropskega gibanja je skupaj z Evropskim gibanjem Hrvaška organiziral v Zagrebu pripravljalni sestanek na temo migracij ter izobraževanja v tem predelu Evrope. K okrogli mizi so botrovali ljudje, ki delujejo na tem področju, in sicer Robin Schweiger, Vedrana Spajić Vrkaš, Silva Mežnarić ter Sanja Herič. Udeležili so se jo tudi člani evropskega gibanja iz treh držav, in sicer iz Hrvaške, Slovenije ter Italije.

Povezovalka sestanka je bila ga. Renata Bacić. G. Charles F. Nothomb, začasni predsednik Mednarodnega Evropskega gibanja, pa je nato predal poročilo tistim, ki so pripravljali kongres v Valenciji. Le na ta način smo zbrali potrebne informacije, katere smo nato predali naprej ter tako predstavili problematiko migracij ter izobraževanja v tem predelu Evrope oziroma Evropske unije.


Delegacija Mednarodnega evropskega gibanja v Sloveniji 5.10.2009

V Sloveniji se je 23. in 24. septembra mudila delegacija Mednarodenga evropskega gibanja, ki jo je vodil začasni predsenik g. Charles Ferdinand Nothomb. Delegacija je obiskala različne vladne službe, veleposlaništva in ostale partnerje, ki jih zanima prihodnje sodelovanje z Evropskim giabnjem.


Dogodeki ob Dnevu Evrope 2009 26.5.2009

Ob Dnevu Evrope smo priredili kar dva dogodka, in sicer »Evropa nas združuje« (ang. Evrope makes us one) ter »Evropa na ves glas« (ang. Europe out loud).

Dogodek »Evropa nas združuje« se je odvil 9. maja 2009, ki pa se je delil na sva dela, in sicer jutranji del se je odvil v Novi Gorici (Slovenija), popoldansko aktivnost pa smo prenesli v Gorico (Italija). S tem smo napraviti gesto povezovanja obeh Goric med sabo.

Prvi del dogodka se je odvil v prostorih novogoriške občine, kjer smo pripravili okroglo mizo na temo pravice in dolžnosti državljanov Evropske Unije, integracija, skupni projekti obeh mest (Gorice in Nove Gorice), itd. Otvoritveni govor so napravili dr.Ugo Ferutta, član Evropskega gibanja Italija, prof. Claudio Cressatti, predsednik EFM Friuli-Venezia-Gulia ter An Krumberger, predsednik Slovenskega sveta evropskega gibanja. Diskusija je bila zelo uspešna, saj je prinesla veliko možnosti za sodelovanje med obema Goricama (Gorice in Nove Gorice). Tega dne je bilo prisotnih veliko mladih, ki so izrazili različna stališča do določenih tem, obravnavanih na okrogli mizi.

Pozno popoldne pa smo pričeli z akcijo na ulici, ki pa se je tokrat odvila v Gorici (Italija). Delili smo letake, brošure, knjižice ter ostale materiale, ki so promovirali Evropo, Evropsko unijo ter evropske volitve, ki so bila aktualna tema v tem času. Promocijski material je bil tako v slovenskem kot tudi v italijanskem jeziku.

Drugi dogodek »Evropa na ves glas« pa se je odvil na Trgu Evrope (Transalpina square), trgu obeh Goric. Glavni koordinatorki tega dogodka sta bili Jasmina Nikič, Europe Direct ter Maja Usico, Slovenski svet evropskega gibanja. Dogodek se je pričel ob 18h s predstavitvijo kandidatov za Evropske volitve. Tega dne bi morali oddati tudi nagrado »Evropejec leta«, ki jo je za leto 2009 prejela ga. Mihela Zupančič, vendar se dogodka žal ni uspela udeležiti. Program je povezovala Tjaša Dornik. Med 20h in 23h se je odvil veliki koncert, katerega skupine so prihajale iz obeh strani države. Nastopali so glasbene skupine Les Brucalifs, Funky Morning, Fratelli Cossar, Lady voice ter Passocontinuo. Sam glasbeni dogodek pa so popestrili tudi člani breakdance skupine »Fireflame crew«. Med samim dogodkom smo delili promocijski material ter prepričevali ljudi, zakaj je pomembno, da so aktivni ter prevzamejo svojo vlogo in se udeležijo volitev.


Ljubljanski kongres 20.4.2009

Mednarodno evropsko gibanje je v tesnem sodelovanju s Slovenskim svetom evropskega gibanja v Ljubljani organiziralo mednarodni kongres na temo civilne družbe na Zahodnem Balkanu s poudarkom na vstopu držav iz tega območja v Evropsko unijo, ki je trajal med 16. ter 18. aprilom 2009. S tem dogodkom smo ponovno oživeli tudi Slovenski svet evropskega gibanja (Evropsko gibanje Slovenija).

Kongres je potekal v dveh delih. V prvem delu so predstavniki organizacij civilne družbe iz regije na osnovi nekaterih že obstoječih dokumentov dodelali predloge za izboljšanje sodelovanja z lokalnimi, nacionalnimi in evropskimi oblastmi, tretji dan kongresa pa bodo svoje predloge le-tem tudi predstavili. Zadnji dan kongresa smo na zaključni debati v Državnem zboru to tudi predstavili. Predstavniki oblasti so na podlagi slišanih predlogov odgovorili na vprašanja in oblikovali dogovor o sodelovanju. Oblikovali smo tudi zaključni dokument, deklaracijo »Civilna družba in politika: spremenimo izziv v priložnost«, ki si jo lahko preberete na spletni strani www.ljubljanacongress.eu, kjer dobite vse potrebne informacije tudi o Ljubljanskem kongresu.


English

...........................

GALERIJA

Evropa na ves glas

Ljubljanski kongres

...........................

 


© 2010 Slovenski svet evropskega gibanja | webmaster(at)evropskogibanje.si